06 octombrie 2023

CUM SE TESTEAZĂ NORMALITATEA DISTRIBUȚIEI ÎN SPSS

Atunci când analizați date în SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), unul dintre pașii critici este să verificați dacă datele dvs. provin dintr-o distribuție normală. Acest lucru este esențial în multe proceduri statistice, deoarece multe dintre ele presupun că datele au o distribuție normală. În acest articol, vă vom ghida pas cu pas despre cum să testați normalitatea datelor în SPSS.

 

Pasul 1: Importarea Datelor

Primul pas este să importați datele în SPSS. Deschideți programul și încărcați setul de date pentru a începe analiza.

 

Pasul 2: Descrierea Datelor

Înainte de a efectua testele de normalitate, este util să vă familiarizați cu datele. Utilizați funcția de statistică descriptivă pentru a vedea media, deviația standard, mediană și alte măsuri importante ale datelor.

 

Pasul 3: Testul Shapiro-Wilk

Unul dintre cele mai comune teste pentru normalitate este testul Shapiro-Wilk. Pentru a efectua acest test în SPSS, mergeți la Analyze > Nonparametric Tests > Legacy Dialogs > Explore. Aici, selectați variabila pe care doriți să o testați și apăsați pe butonul „OK”. Rezultatele testului Shapiro-Wilk vă vor spune dacă datele sunt normale sau nu.

 

Pasul 4: Testul Kolmogorov-Smirnov

Un alt test folosit pentru normalitate este testul Kolmogorov-Smirnov. Pentru a-l efectua, mergeți la Analyze > Descriptive Statistics > Explore. Selectați variabila pe care doriți să o testați și apăsați pe butonul „OK”. În fereastra rezultatelor, veți găsi valoarea Z și p-value, care vă indică dacă datele sunt normale sau nu.

 

Pasul 5: Interpretarea Rezultatelor

Dacă valorile p sunt mai mari decât nivelul de semnificație (de obicei 0.05), puteți accepta ipoteza nulă și considera că datele sunt normale. Dacă valorile p sunt mai mici, atunci aveți motive să respingeți ipoteza nulă și să concluzionați că datele nu sunt normale.

 

Testarea normalității este un pas esențial în analiza datelor statistice. Cu ajutorul SPSS, puteți efectua ușor și rapid aceste teste pentru a vă asigura că datele dumneavoastră sunt potrivite pentru analizele pe care doriți să le efectuați. Amintiți-vă întotdeauna să interpretați rezultatele cu atenție și să luați decizii informate bazate pe acestea.

 

Prin urmare, este crucial să înțelegeți și să aplicați aceste tehnici de testare a normalității atunci când lucrați cu date în SPSS. O înțelegere corectă a distribuției datelor vă va ajuta să efectuați analize statistice precise și să trageți concluzii relevante.

 

Dacă nu te descurci, te ajutăm noi!

 

Apasă aici pentru a primi ajutor din partea noastră 

 

CLICK CĂTRE

WHATSAPP

Click aici pentru a ne scrie pe WhatsApp

Analiză statistică cu SPSS

Ai de pregătit o analiză statistică cu SPSS? Îți sărim în ajutor!

Fie că este lucrare de licență sau disertație, studiu, cercetare sau prelucrare și analiză statistică cu ajutorul SPSS, sunt 99% șanse să te putem ajuta! Ne poți spune direct de ce ai nevoie. Cu cât ne oferi mai multe detalii, cu atât mai bine! După ce fixăm toate detaliile împreună alături de un deadline, noi ne apucăm de treabă și ne ocupăm de tot ce am stabilit!

Analiză statistica cu SPSS

DESPRE NOI

Theoristic oferă servicii de consultanţă și asistență pentru întocmirea materialelor de analiză statistică. 

Buton Facebook Theoristic.ro
Buton Instagram Theoristic.ro
Buton WhatsApp Theoristic.ro

MENIU

ADRESĂ

Constanța, România

tel. +44 7737 255 112

contact@theoristic.ro

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT

Adresa ta de e-mail:
Conținutul mesajului:
EXPEDIAZĂ MESAJ
EXPEDIAZĂ MESAJ
Mesajul a fost expediat — Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile obligatorii!

2024 © Copyright by Theoristic.ro