Dacă nu te descurci cu analiza statistică la lucrarea ta de licență sau disertație, te ajutăm noi!

SCRIE-NE ACUM

CLICK CĂTRE

WHATSAPP

Click aici pentru a ne scrie pe WhatsApp

Analiză statistică cu SPSS

Ai de pregătit o analiză statistică cu SPSS? Îți sărim în ajutor!

Fie că este lucrare de licență sau disertație, studiu, cercetare sau prelucrare și analiză statistică cu ajutorul SPSS, sunt 99% șanse să te putem ajuta! Ne poți spune direct de ce ai nevoie. Cu cât ne oferi mai multe detalii, cu atât mai bine! După ce fixăm toate detaliile împreună alături de un deadline, noi ne apucăm de treabă și ne ocupăm de tot ce am stabilit!

Analiză statistica cu SPSS

13 februarie 2022

6 trucuri și recomandări pentru a-ți scrie lucrarea de licență în Psihologie

Alegerea unei teme pentru lucrarea de licență sau lucrarea de disertație, poate fi întradevăr descurajantă. Chiar dacă ai un subiect în minte, poate fi dificil și poate consuma timp să te decizi asupra unui subiect de explorat. Ai aici niște sfaturi despre cum să abordezi selectarea unui subiect de cercetare, unde să găsești materiale și surse credibile și cum să rămâi organizat în timpul procesului de realizare al lucrării. Acest ghid include, de asemenea, resurse pentru a ajuta la navigarea volumului de material disponibil online.

 

1.Alege un subiect care are sens pentru tine

 

Indiferent dacă speri să lucrezi cu o anumită populație de pacienți sau un alt criteriu specific, ia în considerare motivele pentru care studiezi psihologia și obiectivele viitoare atunci când selectezi un subiect de cercetare. Matt Glowiak, terapeut, profesor și scriitor despre sănătate mintală și comportamentală, sfătuiește că acest lucru ajută la evitarea epuizării. „Prin selectarea unui subiect care rezonează personal, cineva poate fi mai motivat să treacă prin unele dintre cele mai provocatoare aspecte ale procesului de cercetare”, spune Glowiak. „Deși întrebarea inițială a lucrării de cercetare se poate schimba la o analiză ulterioară, subiectul va rămâne în continuare unul care are sens.”

 

Pentru a descoperi ce subiecte îți stârnesc interesul, dr. Alan Chu, profesor asistent și președinte al programului de sport, exerciții și performanță în psihologie de la Universitatea din Wisconsin Green Bay, sugerează să citim capitolele și subiectele care ne interesează cel mai mult, din cărțile pe care le utilizăm în cercetarea noastră.

 

2.Începe devreme și acordă timp suficient pentru a-ți alege subiectul

 

Pe lângă revizuirea manualelor pentru ideile inițiale de subiecte, va trebui să restrângi numărul acestora la unul singur, conturând astfel zona specifică a acestui topic. Acordă-ți timp pentru a realiza câteva cercetări sumareși asupra subiectului ales. Dr. Alan Chu sugerează să citești Mindset, Grit sau Psychology Today pentru a găsi referințe la articole revizuite de colegi din domeniul tău.

 

Pentru eficiență, dr. Chu spune că „nu trebuie să citim întotdeauna cuvânt cu cuvânt”. El susține faptul că cele mai importante secțiuni ale articolului asupra cărora trebuie să te concentrezi sunt rezumatul (sau secțiunea de Abstract) primul paragraf și ultima secțiune a concluziilor (deseori denuimtă și “Discuții”).

 

Terapeutul Matt Glowiak spune că alegerea unui subiect discutat la clasă poate oferi, de asemenea, o bază solidă pentru un proiect de cercetare.

 

3.Alegeți sursele bibliografice potrivite

 

Potrivit terapeutului Glowiak, o lucrare de disertație necesită zeci de resurse, în timp ce o lucrare sau un proiect de cercetare de 10-15 pagini are nevoie de 15-20 de surse fundamentale. „Numărul de surse necesare cercetării depinde de tipul de cercetare (de exemplu, studiu calitativ, cantitativ, mixt), precum și de subiectul în sine.” Dr. Chu recomandă ca numărul minin de surse să fie de 8-10 citări pentru majoritatea proiectelor de cercetare ale studenților.

 

Dr. Chu sugerează să începi cu o căutare a articolelor științifice publicate recent sau a articolelor de meta-analiză, care „rezumă toate constatările anterioare și permit studenților să vadă toate referințele conexe într-un singur loc”. De asemenea, el sfătuiește să limitezi căutarea la articolele scrise în ultimii cinci ani și să citești mai întâi cele mai recente dovezi și studii din domeniu. Fă întotdeauna referire la sursele originale în citările tale și reține faptul că publicațiile precum Psychology Today se numără printre cele mai bune surse pentru subiecte actuale, cum ar fi de exemplu COVID-19, deoarece cercetătorii le pot actualiza mai devreme decât o pot face cărțile și articolele de reviste.

 

4.Alege simplitatea

 

„În calitate de doctorand, mi s-a reamintit că cea mai bună lucrare este o lucrare făcută”, spune terapeutul Glowiak. În special în primii ani de educație, poți privi în viitor spre multe oportunități de a-ți rafina interesele și subiectele de cercetare. „Amintiți-vă că puteți realiza întotdeauna cercetări mai avansate mai târziu”, sfătuiește Glowiak. De asemenea, el reamintește studenților că cercetările pe care le realizează acum funcționează ca o rampă de lansare pentru viitoarea lor activitate profesională. „Odată cu mai multă experiență, cunoștințe și resurse prezente la dispoziția cuiva, nu mai există limită în a avansa cu cercetarea.”

 

Dr. Chu, de exemplu, și-a concentrat cercetările pe aspectele psihosociale ale sportului, educației fizice și exercițiilor fizice. Recent, însă, munca sa s-a concentrat asupra aspectelor legate de motivație la tinerii sportivi. Alegerea unui subiect de cercetare pentru proiectele tale în studenție, poate constitui primul pas în eventuala ta carieră.

 

5.Rămâi organizat

 

Păstrarea evidenței procesului tău de cercetare și a subiectelor potențiale, poate economisi mult timp și poate reduce stagnarea. Dr. Chu sugerează evidențierea secțiunilor cheie ale articolelor și salvarea lor în Google Drive sau pe alt site de stocare în cloud. Păstrarea unei liste a termenilor de căutare utilizați și a site-urilor web pe care le-ai vizitat, te poate ajuta să accesezi rapid informații mai târziu și să găsești cu ușurință sursele de citare. În plus, urmărirea informațiilor pe care le evidențiezi și a subiectelor articolului care te atrag, te poate ajuta să îți restrângeți subiectul de cercetare asupra materialului relevant.

 

Dr. Chu sugerează de asemenea studenților să creeze un folder pentru fiecare subiect de pe Google Drive (sau alt spațiu de stocare în cloud). „Și mai bine”, spune el, „pot stoca acele articole în Mendeley” – software descărcabil gratuit care stochează articole, caută articole folosind cuvinte cheie și importă automat citările în stilul corect al Asociației Americane de Psihologie (APA).

 

6.Fii deschis și adaptează-te

 

Unii elevi se decid asupra domeniului lor de interes la începutul procesului educațional sau chiar în timp ce se gândesc la ce școală să urmeze. În timpul călătoriei tale academice, nu-ți fie teamă să te răzgândești cu privire la ceea ce te interesează. Terapeutul Glowiak, de exemplu, și-a început cariera de consiliere ajutând pacienții cu abuz de alcool și substanțe, dar și-a scris teza de doctorat despre impactul internetului asupra învățării și dezvoltării sociale. „Elevii ar trebui să găsească surse care să le permită să sape în literatura științifică pe mai multe subiecte”, spune dr. Chu. De asemenea, el sfătuiește că, în timp ce Google Scholar facilitează găsirea multor articole diferite, calitatea conținutului poate să nu fie cea mai bună. Chiar dacă studenții nu ar trebui să le folosească pentru citări formale, Google Scholar poate oferi o sursă de inspirație pentru subiectele de cercetare.

DESPRE NOI

Theoristic oferă servicii de consultanţă și asistență pentru întocmirea materialelor de analiză statistică. 

Buton Facebook Theoristic.ro
Buton Instagram Theoristic.ro
Buton WhatsApp Theoristic.ro

MENIU

ADRESĂ

Constanța, România

tel. +44 7723 205 368

contact@theoristic.ro

URMĂREȘTE-NE:

CONTACT

Adresa ta de e-mail:
Conținutul mesajului:
EXPEDIAZĂ MESAJ
EXPEDIAZĂ MESAJ
Mesajul a fost expediat — Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile obligatorii!

2022 © Copyright by Theoristic.ro